Spritten fylder 90 år
12-08-2021 - 12-08-2021

Spritten fylder 90 år

Det er er en glæde for Fonden Artcenter Spritten at invitere til åbent hus og fejring af:

Sprittens 90-års fødselsdag

Åbent hus i Kedelhallen på Spritten
12. august kl. 14.00 - 17.00

Der vil være kransekage og sodavand til de første 500 gæster.

Aalborgs hæderkronede spritfabrik slog for første gang dørene op for produktion af de verdensberømte akvavitter den 12. august 1931. Siden blev Spritten symbol på Aalborgs succesfulde historie som industriby. Nu begynder næste kapitel på den gamle spritfabrik med opførelsen af international kunsthal og byens nye vartegn Cloud City. Det er med stor glæde, at vi her på tærsklen mellem fortid og fremtid den 12. august kan fejre Sprittens 90 års-fødselsdag med åbent hus i Kedelhallen, hvor den nye kunsthal skal opføres. Åbent hus er gratis og alle er velkomne.

Indgang fra Vestre Havnepromenade foran Kedelhallen.

 

Fra Historisk fabrik til fremtidens kunsthal

Spritten blev indviet den 12. august 1931. Den dengang topmoderne spritfabrik var under opførelsen genstand for stor opmærksomhed. Statsminister Thorvald Stauning var blandt de prominente gæster ved rejsegildet den 6. oktober 1929. Ved den lejlighed blev der serveret kransekage, sodavand og dansk frugtvin til de mange hundrede, forsamlede arbejdere. Nordjysk Stiftstidende kunne i maleriske vendinger beskrive konturerne af det fremskridt og den bygningskunst, fabrikken repræsenterede. Adskillige tusinde fyrretræer fra Rold Skov kom til at bære de smukke røde murstensbygninger på den bløde bund ud til Limfjorden.

Kunsthal Spritten er en ny, international kunsthal dedikeret til fremtidens kunstformer. Informeret af vor tids eksplosive teknologiske udvikling, har Kunsthal Spritten særligt fokus på digital kunst og billedkultur. Etableret i Kedelhallen på Spritten, sigter Kunsthal Spritten mod at blive et levende samlingssted i Aalborg og en ny, international attraktion i Nordjylland. Kunsthal Spritten består foruden Kedelhallen også af Aalborgs kommende vartegn, det fem etager høje kunstværk Cloud City, skabt af den verdensberømte, argentinske kunstner Tomás Saraceno. Gæster har adgang til Cloud City fra Kedelhallens øverste dæk. Herfra kan de gå på opdagelse i skulpturen, der åbner sig i en på én gang intim og svimlende promenade med udsigt over byen og Limfjorden.

Fakta om Spritten: De danske spritfabrikker blev første gang etableret i 1881. De nuværende bygninger på kanten af Limfjorden i Aalborg er tegnet af Alfred Cock-Clausen og opført i årene 1929 - 1931. Hoveparten af de historiske bygninger på Spritten ejes i dag af Spritten A/S, mens andre ejes af A. Enggaard. Kedelhallen og Cloud City ejes og udføres af Fonden Artcenter Spritten. De historiske bygninger på Spritten er alle fredet og er i dag et af de 25 umistelige industriminder i Danmark.

Fakta om Kunsthal Spritten/Spritten Artcenter for Contemporary Art bliver udviklet af Fonden Artcenter Spritten i partnerskab med Aalborg Kommune, Realdania og Det Obelske Familiefond og støttes af en række øvrige, private bidragsydere. Den nye kunsthal andrager et samlet areal på 3.000 kvadratmeter, herunder godt 1.000 kvadratmeter til udstillinger med over 11 meter til loftet i kedelhal 1.

Cloud City Aalborg er tegnet af Tomás Saraceno og består af 63 moduler sat samme i en skyformation, der skyder op i femte sals højde. Skulpturen bliver på højde med Rundetårn og bliver et nyt markant vartegn for Aalborg med udsigt over Limfjorden og byens tage.

Kunsthal Spritten / Spritten Center for Contemporary Art og Cloud City åbner i 2024. 

FØLG os og bliv opdateret

 OP