Venskabsbyer

Nuuk Grønland

Nuuk og Scoresbysund, Grønland - Venskabsby siden 1963 (Scoresbysund)/2002 (Nuuk)

Sermersooq Kommune dækker fem tidligere kommuner, heriblandt Nuuk og Ittoqqortoormiit, som har været Aalborgs venskabsbyer siden henholdsvis 1963 og 2002. 

Kommunen dækker et areal på 635.600 km2. 

Nuuk er hovedstaden i Grønland. Nuuk ligger ved mundingen af Godthåbsfjorden på Grønlands vestkyst ca. 240 km syd for den nordlige polarkreds. Byen blev grundlagt i 1728 af den dansk-norske missionær Hans Egede. 

Hovederhvervet i Nuuk er administration, hvilket hænger sammen med at byen er hjemsted for Inatsisartut - den lovgivende forsamling i Grønland, svarende til det danske folketing, og for Naalakkersuisut, den grønlandske regering. Placeret i Nuuk er desuden en del uddannelsessteder, blandt andet Grønlands Seminarium - llinniiarfis-suaq og Grønlands Universitet - llisimatisarfik. Nuuk er centrum for meget af Grønlands kulturliv, for handel og for mode og byen, hvor mange turister, forskere, politikere og erhvervsfolk lægger vejen forbi.

Et stærkt Nuuk synliggør Grønland internationalt, og økonomisk vækst i Nuuk vil bidrage til vækst i resten af Grønland. Derfor arbejdes der for en høj vækst i Nuuk. Der er rigtig gode forudsætninger for at skabe vækst i Nuuk gennem en stigende befolkningstilvækst, mange internationale virksomheder, uddannelsesinstitutioner og en infrastruktur, der i disse år undergår en massiv udbygning, som vil forbedre Nuuks relationer med omverden markant.

Ittoqqortoormiit, tidligere også på dansk kaldet Scoresbysund, er beliggende i Østgrønland. Ittoqqortoormiit er en af Grønlands mest geografisk isolerede byer. 

Forbindelserne mellem Aalborg og Grønland er tætte - ikke mindst på baggrund af at skibstrafikken fra Danmark afgår fra Aalborg Havn. 

Udvekslinger mellem Aalborg, Nuuk og Ittoqqortoormiit har primært været i forbindelse med deltagelse i Ungdomslegene i Aalborg og kommunale/erhvervsmæssige erfaringsudvekslinger. 

Indbyggere: Ca. 23.100 (2020)
Hjemmeside: www.sermersooq.gl

 

FØLG os og bliv opdateret

 OP